hoogsensitiviteit

Je kan bij me terecht om samen te bekijken wat er gebeurt in relatie tot je hoogsensitiviteit en wat helpend is om hier goed mee om te gaan. Het is fijn om je valkuilen in relatie tot hoogsensitiviteit in kaart te brengen en te verminderen en je kwaliteiten te versterken. Ontdekken hoe je goed voor jezelf zorgt en dat volgen is essentieel. Dan kan je je gevoeligheid inzetten als een talent. Hierdoor kan je met meer plezier, levendigheid, inzicht en rust door het leven gaan.

traject

 

Ik heb me veel kennis en vaardigheden eigen gemaakt die passen bij het werken met hoogsensitiviteit en dit zet ik in als (ervarings)deskundige. Enerzijds kan ik je helpen om je energieniveau weer op peil te brengen. Daarnaast kan ik je wegwijs maken in hoe je in je kracht kan blijven staan en hoogsensitiviteit niet als een last ervaart. Een hoogsensitief persoon (HSP) heeft de neiging om het gedrag af te stemmen op anderen en te weinig hersteltijd te nemen. Dan raak je jezelf makkelijk kwijt. Het risico om steeds weer opnieuw over je eigen grenzen te gaan is daardoor erg aanwezig. Dit kan na verloop van tijd leiden tot overspanning of tot een burnout. Wanneer je als HSP leert om je grenzen te bewaken en bij jezelf te blijven dan opent zich een nieuwe wereld waarin je trouw kan zijn aan jezelf.

Als coach kan ik zowel voor een persoonlijk traject als zakelijk (via de werkgever) worden ingeschakeld.

Daarnaast doe ik UWV Werkfit trajecten via bureau Zinzijn en via Hooggevoelig Heel Gewoon voor werknemers die zijn uitgevallen. Heb je een arbeidsongeschiktheidsuitkering of zit je in de ziektewet Dan kun je in aanmerking komen voor een werkfittraject bij mij vanuit het UWV. Het UWV kan een dergelijk traject aanbieden en hiervoor gelden dus speciale afspraken. Als je hier meer over wilt weten, neem dan vrijblijvend contact met me op.

achtergrond­informatie over hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit is een fysiek kenmerk van het zenuwstelsel. Volgens onderzoek heeft een vijfde van de mensen een gevoeliger zenuwstelsel dan gemiddeld. Het belangrijkste kenmerk van hoogsensitiviteit is dat de informatie die je krijgt door zien, horen, voelen, proeven, ruiken, bewegen of denken diepgaander wordt verwerkt. Hierdoor zijn hoogsensitieve personen (HSP) zeer gevoelig voor de omgeving. Ze hebben oog voor detail, een sterk rechtvaardigheidsgevoel, overzicht en een groot oplossingsvermogen. HSP hebben een grotere herstelbehoefte dan niet HSP doordat ze de informatie die beschikbaar is diepgaander verwerken en en in grotere kaders plaatsen. Dit vraagt veel energie. Na drukke dagen is ruimte nodig om alle informatie rustig te verwerken en te laten bezinken. Gebeurt dit onvoldoende dan kan overprikkeling optreden.

De HSP heeft de uitdaging prikkels zoveel mogelijk te beperken. Er zijn echter ook hoogsensitieve personen die juist behoefte hebben aan prikkels om het gevoel te hebben werkelijk te leven. Dit is de high sensation seeker (HSS). Herken jij je in de HSS, dan ga je graag op zoek naar nieuwe inzichten en nieuwe intense ervaringen. Je zoekt grenzen op, bijvoorbeeld in het doen van spannende sporten. Dit kan lastig zijn omdat je enerzijds op zoek bent naar nieuwe uitdagingen, ervaringen en kicks, terwijl je dat aan de andere kant veel energie kost terwijl je eigenlijk rust zou moeten nemen. De nieuwsgierigheid en het willen nemen van risico’s wint het vaak van de rustige eigenschappen van het gevoelige deel. Hierdoor kan een HSS zich met regelmaat uitgeput voelen.

Als ze goed in balans zijn, zijn hoogsensitieve werknemers heel waardevol voor een organisatie. Zij zien veel en voelen vaak aan wat anderen ontgaat. Ze hebben een brede blik, zijn vaak plichtsgetrouw, creatief en  analytisch sterk. Dankzij hun sensitiviteit zijn ze in staat een goede werksfeer te creëren en grote hoeveelheden informatie te verwerken. Ze willen graag hun werk goed doen en geven niet makkelijk op. Ze komen echter niet altijd tot hun recht doordat ze zelfkritisch zijn en onnodig bescheiden. Daardoor worden prestaties vaker niet gezien. Verder komen alle geluiden, geuren, lichten en stemmingen op een afdeling binnen bij een hoogsensitief persoon. Daar is veel verwerkingscapaciteit voor nodig, zeker in een kantoortuin. Een hoogsensitief persoon kan dan overprikkeld raken en hierdoor bijvoorbeeld onredelijk reageren, zich terugtrekken of verspannen raken. Als hier bewustzijn op is en hiernaar gehandeld wordt kan je dit voor zijn.